Zet programmacommunicatie in je jaarplan

Organisaties hebben continu te maken met veranderingen. Soms gedreven door hun eigen ambitie, zoals digitale transformatie. En soms door een verandering in de buitenwereld, zoals de energietransitie. Steeds vaker wordt het werk dat nodig is om de veranderdoelen te realiseren, georganiseerd in programma’s.

Dit is anders dan werken in projecten en vraagt daarom een andere aanpak van het communicatiewerk, een andere manier van denken en een andere manier van samenwerken tussen programmateams en communicatieteams. Wil je de programma’s in jouw organisatie optimaal faciliteren? Zet programmacommunicatie dan als apart aandachtsgebied in je jaarplan.

Steeds meer organisaties kiezen voor een programma
Een programma is een organisatievorm die de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen. In het bedrijfsleven en bij de overheid worden grote veranderopgaven meer dan ooit in programma’s georganiseerd. Als je wilt weten waarom, moet je kijken naar wat een programma precies is. 

Bij het woord programma denk je misschien aan een project, maar dan groter, complexer en met een langere doorlooptijd. Maar dat is een misverstand. Een programma is echt iets anders dan een project. Een project is een organisatievorm waarin gewerkt wordt aan een concreet tastbaar eindresultaat. Het is vooraf duidelijk wat er wordt gerealiseerd. En wat daarvoor nodig is. Bijvoorbeeld de aanleg van een brug. Of de invoer van een nieuw kassasysteem in een winkelketen.

Programma’s verwezenlijken de ambitie van een organisatie en gaan vaak over een verandering. Zo’n veranderopgave is eigenlijk altijd complex en meestal ook onvoorspelbaar. Er wordt gewerkt aan een doel zonder dat de exacte route is uitgestippeld. Bijvoorbeeld een woonwijk veiliger maken. Of het aantal bedrijfsongevallen terugdringen.

Is jouw communicatieteam programma-proof?
Door de opkomst van programma’s als organisatievorm, is de kennis en ervaring met werken met programma’s ook toegenomen. Het aanbod van boeken over programmamanagement, trainingen en dienstverlening rond programma’s is exponentieel gegroeid. Programma’s worden steeds professioneler, programmamanagers hebben steeds meer kennis en ervaring en de verwachtingen van de resultaten van programma’s bij management en directie worden hoger. 

Communicatieteams lijken zich nog niet bewust te zijn van deze ontwikkeling. En al helemaal niet wat dat betekent voor hun werk. Communicatie als vak moet mee met deze verandering. Communicatieteams zouden zich daarom moeten voorbereiden op de complexe communicatievraagstukken die programma’s opleveren. Zodat ze zijn ingesteld zijn op werken in die onvoorspelbare omgeving. 

Neem programma’s op in je jaarplan 2022
Communicatieprofessionals weten als geen ander dat focus leidt tot betere resultaten. Positioneer programma’s daarom als een aparte discipline. 

Ga na in je organisatie en met je communicatieteam:

  • Hoeveel programma’s lopen er of gaat mijn organisatie komend jaar starten?
  • Wat is onze visie op programmacommunicatie?
  • Hoe organiseren we onze communicatiedienstverlening voor programma’s? 
  • Hebben we genoeg kennis van programma’s en vaardigheden voor onze communicatiedienstverlening?

Lift mee op de “yes, we can” vibe die om programma’s heen hangt. En gebruik de ambitie van je organisatie als aanleiding om de positie van communicatie in je organisatie te versterken. 

Plaats een reactie