Webinar

Een webinar is een al dan niet interactieve live-uitzending via internet. Kijkers kunnen reageren en vragen stellen. Een webinar kan je ook opnemen om achteraf als video te publiceren. 

Korte digitale spanningsboog

Zorg dat je duidelijk voor ogen hebt wat je met het webinar wil bereiken. Bedenk een interessant gevarieerd programma waarin ruimte is om je boodschap over te brengen, maar ruim ook voldoende tijd in voor vragen en interactie. 

De digitale spanningsboog van mensen is kort. Ofwel, mensen kunnen hun aandacht minder lang vasthouden bij een digitale spreker dan ‘live’. Plan daarom webinars van maximaal 1 uur of onderbreek de webinar met een pauze. 

Kennisoverdracht en interactie

Een webinar is geschikt voor kennisoverdracht en interactie met deelnemers. Ze kunnen reageren en vragen stellen. Rechtstreeks aan de spreker of via een chatfunctie. 

Deelnemers zijn bereid langer te kijken naar een webinar dan bij een geproduceerde video. Ook wanneer zij een webinar achteraf online terugkijken. Zolang de inhoud actueel is, blijft een webinar effectief. Het bereik is daarom veel groter dan een fysieke bijeenkomst.

Team

Een webinar voer je uit met een team. Als spreker moet je je aandacht bij de inhoud kunnen houden. Daarom heb je assistentie nodig. In ieder geval voor de techniek. En bij veel deelnemers ook voor de inhoud.

Rollen tijdens een webinar:

  • spreker(s),
  • technische assistentie voor deelnemers,
  • moderator(s) voor de inhoud,
  • regisseur voor het bewaken van tijd en inhoud.

Strategie en aanpak

Alle communicatie begint met een goede strategie en aanpak. Ook de opzet van een webinar.

  1. Wat is het doel van je webinar?
    Bepaal wat je wil bereiken met je webinar. Wil je inspireren, informeren of kennis overbrengen? Focus op één (leer)doel.
  2. Wie is je doelgroep? 
    Bij programma’s zijn vaak meerdere stakeholdergroepen betrokken. Bepaal van te voren op welke stakeholdergroep je webinar zich richt en communiceer dit duidelijk.
  3. Stel een programma op
    Maak een gevarieerd programma waarin je het (leer)doel vanuit verschillende kanten belicht.
  4. Richt ‘nazorg’ in.
    Stuur deelnemers na de webinar de presentatie. Zorg dat verdiepende informatie beschikbaar is op een website. Beantwoord alsnog openstaande vragen uit de webinar.
  5. Techniek
    ​Ga na welk platform (bijvoorbeeld Zoom, Webex of Teams) je doelgroep gebruikt. Zakelijke en overheidsdeelnemers zijn vaak beperkt in de software die zij mogen gebruiken op hun werklaptop. Houd daar rekening mee.