Video’s en animaties

Video’s en animaties zijn ideaal voor kennisoverdracht en inspiratie. Er zijn allerlei manieren om bewegend beeld te gebruiken in je communicatie.

Video's en animaties voor programmacommunicatie

Er zijn talloze soorten video's en animaties, variërend van entertainment tot educatie, marketing tot kunst en meer. Bij programmacommunicatie zijn de volgende soorten geschikt om in te zetten.

Film

Informatieve video met meer dan een pratend hoofd. Vak apart, huur een specialist in. Zorg dat je scherp hebt wat je met je video wil bereiken en wat je budget is. Zorg dat de specialist instructies krijgt over de huisstijl en beeldbeleid, tone of voice.

Animatie

Informatieve video met meer dan een pratend hoofd. Vak apart, huur een specialist in. Zorg dat je scherp hebt wat je met je video wil bereiken en wat je budget is. Zorg dat de specialist instructie krijgt over de huisstijl en beeldbeleid, tone of voice.

Camjo

Camjo staat voor camerajournalist; verslaggever die zelf beelden maakt en publiceert. Dit kunt je ook relatief eenvoudig zelf met je iphone. Bijvoorbeeld wanneer je snel een impressie wilt geven van wat ergens gaande is. Bijvoorbeeld bij een event, waar je direct nadat de key note spreker het podium verlaat de eerste indruk opneemt en publiceert. Camjo is geschikt voor actuele zaken en daardoor geschikt voor procescommunicatie. Het geeft de kijker het gevoel dat hij bovenop de actualiteit zit.

Webinars

Webinars zijn als middel om kennis over te dragen niet meer weg te denken. Om het meeste uit een webinar te halen worden ze vaak opnemen en achteraf gepubliceerd. Een simpele manier om het bereik van de informatie te vergroten.

Webcollege

Een webcollege is in feite een powerpointpresentatie die wordt opgenomen. Het is niet de meest sprankelende vorm van video, maar wel erg effectief. Een webcollege opnemen is een kwestie van goede voorbereiding. Maak de presentatie en maak het script. En ga oefen van te voren zodat je je bewust bent van de tijd die je per slide nodig hebt.

Strategie en aanpak

Alle communicatie begint met een goede aanpak. Ook de inzet van video als communicatiekanaal.

 1. Wat is het doel van je video of animatie?
  Bepaal wat je wil bereiken met je video. Informeren, inspireren, activeren?
 2. Wie is je doelgroep?
  Bij programma’s zijn vaak meerdere stakeholdergroepen betrokken. Bepaal van te voren op welke stakeholdergroep(en) je je richt met je video.
 3. Waar ga je de video publiceren?
  Bepaal waar je de video gaat publiceren en / of gebruiken. Dit is bepalend voor afmeting (hoogte en breedte) en de maximale bestandsgrootte (MB).
 4. Maak een briefing
  Werk de vorm en inhoud uit in een briefing.