Social media en webcare

Social media is een containerbegrip voor online platformen waarop gebruikers de inhoud verzorgen. Social media platformen zijn bijvoorbeeld Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter. Maar ook Pinterest, Youtube en Slideshare. De grote kracht van social media is de interactie, de snelheid en de directheid ervan tussen de verschillende gebruikers. Het is een manier om te zenden. Maar minstens zo nuttig om te luisteren. 

Kanalen

Elk social mediakanaal heeft een eigen toepassing en type gebruikers. Het ene kanaal is geschikter om in te zetten voor je programma dan het andere. Dat hangt af van je doelgroep en van het onderwerp van je programma. Een zakelijke doelgroep bereik je sneller via LinkedIn dan via Facebook. Voor een fotogeniek programma is Instagram een geschikt kanaal. Voor een programma waarin veel kennisoverdracht plaatsvindt is Slideshare geschikter. 

Strategie en aanpak

Alle communicatie begint met een goede strategie en aanpak. Ook de inzet van social media.

 1. Wat is je doel?
  Bepaal wat je wil bereiken met de inzet van social media. 
 2. Wie is je doelgroep? 
  Bij programma’s zijn vaak meerdere stakeholdergroepen betrokken. Bepaal van te voren op welke stakeholdergroep(en) je je richt met social media.
 3. Wat wil je bereiken, hoe pak je dat aan en hoe ga je dat meten? 
  Bijvoorbeeld het aantal volgers van je LinkedIn-page. Of het bereik van tweets.
 4. Kies je kanalen en je #hashtags
  Selecteer de kanalen die het best passen bij het doel en de doelgroep. En maak een overzicht van vaste hashtags die je gaat gebruiken. Door vaste hashtags te gebruiken blijft je content nog lang goed vindbaar en krijgen gebruikers die je social media berichten via een hashtag vinden een compleet beeld van de de informatie die je hebt gedeeld.
 5. Borg het gebruik van social media in je programma
  ​Maak afspraken over wat wie wat mag posten. Hoe je omgaat met reacties. Welke toon. Schat de risico’s in en maak een beheersplan. Ontevreden stakeholders hebben de neiging nogal luidruchtig te zijn. heb je communicatiebeleid wat ingaat op de kansen en bedreigingen die social media met zich mee brengt?