Programmamanager, je bent geen stakeholder

Programmamanager, stop met het bekijken van je communicatie als een stakeholder. Wil je grip op de communicatie in je programma? Spar, beslis en stuur. Ga niet bestellen.

Je bent er om op resultaten te sturen. En daarvoor laat je je adviseren door experts. Klinkt simpel, maar voor veel managers is dat - als het om communicatie gaat - best moeilijk.

Dat komt doordat programmamanagers (of eigenlijk gewoon mensen in het algemeen) communicatie te makkelijk zien door de ogen van hun stakeholder, de mensen die de communicatie gaan ontvangen. Ze zien middelen en inhoud. En hoe hun doelgroep hunkert naar hun verhaal. 

Big mistake! Je bent geen stakeholder. En door zo naar communicatie te kijken, doe je het programma én je stakeholders tekort. Bovendien maak je samenwerken met de afdeling communicatie onnodig moeilijk. Een communicatieadviseur wil schakelen op het niveau van een programmamanager, niet op dat van een fictieve stakeholder.

Programmamanager je bent geen stakeholder

Communicatie is een belangrijke succesfactor voor je programma. Door alleen maar als een stakeholder naar communicatie te kijken, verlies je de communicatiestrategie en tactiek uit het oog. Voor effectieve communicatie moet er samenhang zijn tussen de verschillende middelen en boodschappen. Om maar weer eens mijn favoriete voetbalanalogie erbij te pakken: Je hebt een opstelling en een tactiek nodig. Zonder dat, rent iedereen alleen maar achter een bal aan in de hoop dat er eentje in de goal rolt.

Dus laat de volgende keer als je communicatie belt ‘de bal’ je even los en: 

  1. Stel je op als een manager.
  2. Analyseer met je communicatieadviseur wat je wil bereiken.
  3. Laat je adviseren over de beste strategie en aanpak en beslis wat je gaat doen.
  4. Bouw sturingsmogelijkheden in de aanpak. Zorg dat er kan worden gemeten, geëvalueerd en bijgestuurd.

Plaats een reactie