Programmamanager, doe gewoon je huiswerk ;-)

Als je als programmamanager een programma gaat organiseren, kom je vroeg of laat het onderwerp communicatie tegen. Communicatie blijft vaak een nader in te vullen paragraaf in het programmaplan. Dat is verstandig en jammer tegelijk.

Verstandig omdat communicatie een vak is en je als programmamanager onmogelijk zelf een hele communicatiestrategie en aanpak kan ontwikkelen. Jammer omdat je bij het inrichten van je programma de kans mist om budget en bemensing voor communicatie direct goed te regelen.

Inventariseer in brokken
Je hebt als programmamanager een manier nodig om in te schatten wat je ongeveer nodig hebt voor de communicatie, zonder al helemaal invulling te geven aan die communicatie. Mijn gouden tip: Denk niet in communicatiemiddelen, maar bekijk het communicatievraagstuk analytisch. Inventariseer in grote lijnen wat je programma nodig heeft om succesvol te zijn. Breek het op in brokken.

Een programma doorloopt altijd dezelfde 4 stadia. Je begint met een oriëntatie, daarna ga je opbouwen, uitvoeren en daarna weer afbouwen. Gebruik deze stadia als kapstok om je communicatiebehoefte te inventariseren. Heel ingewikkeld is het niet.

Brok 1: de opbouw van je programma
In de opbouwfase maak je het programmaplan, organiseer je de randvoorwaarden en zet je de eerste stappen van de uitvoering in gang. In deze fase heb je communicatie nodig om een communicatiestrategie te maken. De doelen en resultaten uit je programmaplan moeten worden vertaald naar een communicatievisie, strategie en aanpak. Hierbij is een analyse van je stakeholders en de omgeving van je programma onmisbaar. Nogal logisch dus dat je hier een communicatiestrateeg voor nodig hebt.

Brok 2: de lancering
Vervolgens ga je het programma lanceren bij je stakeholders. Deze lancering is een eerste kennismaking met de doelen en ambities van je programma. Draagvlak creëren bij je stakeholders is in deze fase je belangrijkste communicatiedoel. Het programma moet hiervoor herkenbaar en aansprekend gepresenteerd worden. Hiervoor heb je iemand nodig voor de strategie, regie en uitvoering van de communicatie rond de lancering. Maar ook een specialist voor het ontwikkelen van een identiteit, een pakkende kernboodschap en branding.

Megabrok 3: de uitvoering
De uitvoeringsfase vraagt de meeste communicatiekracht. De communicatiestrategie wordt vertaald naar plannen en wordt uitgevoerd. Je hebt ook hier in ieder geval iemand nodig voor het bewaken van de strategie, de regie en uitvoering van de communicatie: een communicatieadviseur. En daarnaast verschillende specialisten.

Welke specialisten je nodig hebt voor de uitvoering, hangt af van waar je stakeholders zich bevinden. Dat bepaalt namelijk voor een groot deel de kanalen die je gaat inzetten. Kanalen kunnen zijn: een pwebsite, social media, print, evenementen, webinars maar ook persoonlijk contact.

Je kunt de inventarisatie dan aanvullen met bijvoorbeeld een:

  • omgevingsmanager voor direct contact met stakeholders,
  • webteam voor je online kanalen,
  • social media manager voor interactie met stakeholders (webcare),
  • designer of DTP’er voor ontwerp en opmaak van communicatiemiddelen.

We zouden ‘m bijna vergeten, brok 4: de afbouw
In de laatste fase van je programma ga je de resultaten verankeren. In de praktijk gaat deze fase vaak vooral over loslaten van de oude situatie en gaan werken in de nieuwe situatie. Dat je communicatie nodig gaat hebben staat vast, maar waarvoor precies is nu nog moeilijk te zeggen.

Maar dan het moeilijkste, de moneys
Hoe ga je hier nu budget en FTE aanhangen? Dat is een heel ander verhaal. Maar ik durf te wedden dat je met deze onderbouwde inventarisatie meer budget gaat loskrijgen dan met een lege paragraaf. Je hebt je huiswerk gedaan.

Zelf aan de slag met de communicatieparagraaf in je programmaplan? Check mijn artikel Communicatie inrichten voor je programma in de kennisbank.

Plaats een reactie