Mijn kennismaking met AI: Ontdekkingen en experimenten

Eind 2022 dook ik met groeiende nieuwsgierigheid in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI). In mijn rol als communicatieadviseur (met een ICT-hart), werd mijn enthousiasme direct aangewakkerd bij de lancering van ChatGPT. Met een prangende vraag in gedachten: hoe kan deze opkomende technologie een verrijking betekenen voor mijn vakgebied?

Stap 1: Een leerzame aftrap

De eerste stap op mijn ontdekkingsreis was bescheiden, maar van onschatbare waarde. Ik besloot om mijn inzicht te verbreden en meldde me aan voor de nieuwsbrief van Alexander Klöpping. Zijn inzichten en analyses boden me een begrijpelijke introductie tot het rijk van ChatGPT en AI.

Stap 2: Leren van de denkers

Instagram werd mijn virtuele collegezaal. Hier begon ik vooraanstaande experts op het gebied van AI te volgen. Hun posts vormden een gestage stroom van kennis en inzichten. Ik maakte op een heerlijk luie manier kennis met de wereld van ChatGPT en de talloze manieren waarop het mijn werk kon versterken.

Stap 3: Bundelen van kennis en gereedschap

In mijn missie om ChatGPT en AI helemaal te begrijpen (en mijn onvermogen om het kaft van het koren te onderscheiden) ontstond een verzamelwoede naar mogelijk handige tips en hulpmiddelen. Over prompts voor ChatGPT, AI-tools voor tekst, presentaties, beeld, video’s en excel. Dit arsenaal aan bronnen vormde de hoeksteen van mijn eigen ontdekkingsreis. En bereidde me voor op een grondige verkenning.

Stap 4: Een dag gewijd aan ontdekking

Om een diepgaand begrip te ontwikkelen voor de grenzeloze mogelijkheden van AI, besloot ik een volledige dag te wijden aan een uitgebreide verkenning van alles wat ik had verzameld. Ik selecteerde een reeks van tools en bronnen waar ik later dieper in zou gaan duiken.

Stap 5: Van theorie naar praktijk

Zoals altijd bij elke ontdekkingsreis, is het praktisch toepassen van de verworven kennis de essentiële volgende stap. Met mijn nieuw vergaarde inzichten en de verzamelde tools besloot ik een concrete casus uit mijn eigen werk te zoeken. Ik gebruikte ChatGPT om de SEO van deze website te verbeteren. Ik experimenteerde met tools voor video en beeldbewerking.

Mijn speurtocht in de wereld van AI en ChatGPT heeft niet alleen mijn kennis verrijkt, maar ook mijn verbeelding aangescherpt. Vanaf de start tot aan het praktische experiment, elke fase van deze reis heeft nieuwe perspectieven gebracht en mogelijkheden blootgelegd. Dus, voor degenen die zich afvragen hoe ze AI kunnen omarmen in hun vak, onthoud dat de reis begint met nieuwsgierigheid en zich ontplooit door te experimenteren.

Wil je meer lezen over mijn ontdekkingsreis? Ga naar het AI-Lab voor communicatie.

Plaats een reactie