Het woord programma in de programmanaam

De programmanaam. Een prachtig stukje communicatie dat in al zijn eenvoud enorme impact kan hebben. Af en toe struin ik over het internet om te zien wat er allemaal is bedacht. Een bloemlezing, over het woord programma in de naam van een programma. 

Ik ben er geen fan van. Het is zo fantasieloos. Wie wordt er nou warm van Programma Digitalisering Strafrechtketen of Programma Aardgasvrije Wijken? Saai! 

Bij de Rijksoverheid zijn ze dol op het Nationaal Programma: Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie, Nationaal Programma Landbouwbodems, Nationaal Programma Onderwijs, Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. De lijst is eindeloos. 

Ik kan het wel waarderen als het woord programma een andere plek in de naam heeft gekregen. Zoals het Nationaal Waterstofprogramma en het Nationaal MilieuProgramma. Maar waarom die P met een hoofdletter moet, ontgaat mij. 

Of als het woord programma al een beetje duiding meekrijgt. Zodat je weet wat voor programma het is: Nationaal kennisprogramma bodemdaling, Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed, het Versnellingsprogramma Informatieuitwisseling Patient en Professional. Wel typisch dat ik dit vooral bij toch al erg lange programmanamen tegen kom.

Maar zoiets als de naam Programmatische Aanpak Grote Wateren brengt mij dan weer aan het twijfelen. Is het een programma of niet?

Plaats een reactie