Het mag allemaal wel wat analytischer in het communicatievak

Het gaat bij communicatie veel te vaak over strategieën, aanpakken en middelen. Wat is daar nou weer mis mee, zul je de denken. Op zich helemaal niets natuurlijk. Communicatiestrategieën, aanpakken en middelen zijn de bouwstenen van communicatieadvies. Maar er is meer.

Het mag allemaal wel wat analytischer in het communicatievak

Laatst wees ik in het blog Programmamanager, je bent geen stakeholder programmamanagers erop dat zij zich te vaak gedragen als een stakeholder als het over communicatie gaat. En dat een communicatieadviseur wil schakelen op het niveau van een programmamanager, niet op dat van een fictieve stakeholder.

Hier kan jij als communicatieadviseur natuurlijk zelf ook iets aan doen. Dat begint volgens mij bij hoe wij als communicatieadviseurs het vak communicatie benaderen. Dat mag van mij wel wat analytischer.

Een paar tips:

Houd op met het woord communicatie te gebruiken

Communicatie is een containerbegrip. Maak je werk eens wat specifieker. Een chef-kok heeft het ook niet alleen maar over ‘het voorgerecht’. Een tandarts niet alleen maar over het ‘gebit’. Woorden hebben betekenis. Als je zelf je vakgebied generiek en ‘simpel’ houdt door alleen maar een containerbegrip te gebruiken, zal het imago van het vak ook niet veranderen.

Maak je werk specifiek

Is de communicatie waar je aan werkt strategische, tactische of operationele communicatie? Bij de PDCA-cyclus van welk product hoort dit communicatievraagstuk? Werk je aan het realiseren van een programmadoel of werk je aan draagvlak? Ga je inspireren, informeren of activeren? Maak je werk specifiek. Zorg dat je zelf precies weet waar je aan werkt (en waarom) en breng dit over op het programmateam.

Maak je werk (ook) abstract

Sla de boel plat. Laat de inhoud even los en breek je werk op in abstracte blokken. Wil je een doelgroep aanzetten tot actie? Hoe ziet de activeringsfunnel er uit? Door welke fases ga je de doelgroep loodsen en hoe doe je dat? Maak je communicatiestrategie inzichtelijk en overzichtelijk met schema’s, tabellen en grafieken.

Kortom, het mag allemaal wel wat analytischer. Ik ben ervan overtuigd dat je communicatieadvies er beter van wordt. En dat het programmateam veel meer inzicht krijgt in het werk dat je doet, de rol die je vervult en daarmee grip krijgt op de programmacommunicatie. Het helpt je programmamanager in de rol van beslissen en sturen te blijven. En jij in die van adviseur. 

Plaats een reactie