E-mail magazine

De elektronische mailing ofwel de e-mail is een communicatiemiddel dat niet is weg te denken, en voor sommige communicatieprofessionals zelfs inmiddels een ouderwets medium. Toch is e-mail nog steeds prima inzetbaar om je doelgroep te bereiken. Als massamedium, als direct mailing of iets daar tussenin.

Gericht informatie en nieuws verspreiden

De e-mail als massamedium is de e-mail nieuwsbrief of het digitale magazine. Mailings zijn voor allerlei soorten informatie te gebruiken. De e-mail nieuwsbrief is vaak een wat eenvoudiger vorm met vooral nieuws(waardigheden), vaak met een link naar de website, en het digitale magazine is vaak wat uitgebreider, meer een digitaal tijdschrift. Voor beiden geldt dat ze op een gekozen moment naar alle abonnees van de mailing worden gestuurd. 

​Digitale mailing

Mailings zijn ideaal om informatie en nieuws onder de aandacht te brengen. Het is een van de eenvoudigste manieren om persoonlijk contact te onderhouden met je doelgroep en zo je programma, ambities en resultaten onder de aandacht te brengen en te houden.

Via e-mail kun je bezoekers ook naar gewenste informatie op je programmawebsite trekken. Je e-mail magazine is je startpunt en van daaruit kun je een klikpad uitzetten die naar de informatie of een gevraagde actie leidt. De meeste e-mail software biedt de mogelijkheid om te meten op welke links er is geklikt en waar bezoekers vervolgens weer afhaken. Met deze informatie kun je je e-mailing verbeteren en succesvoller maken.

Strategie en aanpak

Alle communicatie begint met een goede strategie en aanpak. Ook de inzet van e-mail als communicatiekanaal.

 1. Wat is het doel van je mailing?
  Bepaal wat je wil je bereiken met je mailing, wat is de meerwaarde?  
 2. Wie is je doelgroep? 
  Bij programma’s zijn vaak meerdere stakeholdergroepen betrokken. Bepaal van te voren op welke stakeholdergroep(en) je je richt met mailings.
 3. Wat wil je bereiken, hoe pak je dat aan en hoe ga je dat meten? 
  Bijvoorbeeld het aantal abonnees op je mailinglist. Of het aantal kliks op links in je mailing.
 4. Ontwerp een mailingformule
  Een mailingformule bestaat uit basiskenmerken (vorm, inhoud, frequentie) van je mailing. Met een vaste formule bereik je specifieke doelgroepen. 
 5. Borg de inzet van e-mail in je programma
  ​Maak afspraken over rollen, taken en de inhoud.