Direct e-mail

Direct e-mail is een mailing die een abonnee krijgt op basis van gegevens of een gebeurtenis. Het is een vorm van e-mailmarketing - ook wel marketing automation genoemd - die is gericht op een directe en structurele relatie met stakeholders. Binnen programma’s is direct e-mail geschikt om de ontvanger aan te zetten tot actie. Je vergroot de effectiviteit door met de inhoud en timing aan te sluiten op de situatie van de ontvanger.

Interactie met stakeholders

In verandertrajecten doorlopen stakeholders verschillende fases (de customer journey), maar iedereen in zijn of haar eigen tempo. Je kan stakeholders door deze fases heen loodsen door met een campagne interactie met ze aan te gaan. 

 • Stel een vraag wanneer het antwoord actueel is bij de doelgroep. 
 • Lever informatie op het moment dat de doelgroep het nodig heeft.

Marketeers maken onderscheid tussen data driven en event driven e-mail. Event driven betekent dat een gebeurtenis de aanleiding is voor een e-mail. Bijvoorbeeld het bevestigen van een aanvraag. Data driven betekent dat gegevens de aanleiding zijn voor een e-mail. Bijvoorbeeld het passeren van een datum. Beiden zijn door elkaar te gebruiken en kunnen (samen) de customer journey ondersteunen of versnellen.

E-mailsoftware maakt het mogelijk om de campagne in te richten en te automatiseren. De meeste softwarepakketten geven ook inzicht in het gebruik van de verzonden e-mails. Is de mail geopend? Is er geklikt? E-mailsoftware is vooral interessant voor programma’s die veel data hebben over hun stakeholders. 

De voordelen van e-mailmarketing:

 • goedkoop vergeleken met papieren mailing of persoonlijk contact,
 • effectief,
 • goed te automatiseren waardoor je er - eenmaal goed ingericht - weinig werk aan hebt,
 • makkelijk om te meten. 

Strategie en aanpak

Alle communicatie begint met een goede strategie en aanpak. Ook de inzet van direct e-mail als communicatiekanaal.

 1. Wat is het doel van je campagne?
  Bepaal wat je wil je bereiken met je mailings. Welke actie wil je van je ontvanger? 
 2. Wie is je doelgroep? 
  Bij programma’s zijn vaak meerdere stakeholdergroepen betrokken. Bepaal van te voren op welke stakeholdergroep(en) je je richt met mailings.
 3. Ontwerp de campagne
  Definieer de stappen en (inter)acties op basis van gegevens en gebeurtenissen die tot je doel leiden.
 4. Borg de inzet van e-mail in je programma
  Maak afspraken over rollen, taken en de inhoud.