ChatGPT gebruiken als je persoonlijk assistent

Je wil ChatGPT gaan gebruiken maar je vraagt je af: Waar en hoe moet ik beginnen? Mijn gouden tip: Ga niet zoeken naar toepassingen voor je werk. Begin met gebruik van ChatGPT in je dagelijks leven.

ChatGPT is mijn geniale PA

ChatGPT voelt voor mij inmiddels als mijn geniale PA (personal assistent). Het maakt niet uit wat ik haar vraag, ik krijg in no time geleverd wat ik wil. En als ze me niet kan helpen, is ze daar ook direct duidelijk over. Het heeft even geduurd voor ik door had hoe ik ChatGPT kon gebruiken in mijn werk. Mijn gouden tip is: Begin met gebruik in je dagelijks leven en juist niet in je werk.

Ik heb het zo aangepakt:

Zet ChatGPT op je telefoon

Maak de drempel om ChatGPT te gebruiken zo laag mogelijk. Maak een account aan bij openai.com (super simpel), download de ChatGPT-app en go!

ChatGPT app gebruiken

Nieuwe mindset, vervang Googlen door ChatGPT gebruiken

Hoevaak zoek jij even iets op met Google? Elke dag toch? Ga nu eens in plaats van naar Google, naar ChatGPT en stel je vraag daar. Grote kans dat ChatGPT je een concreter antwoord geeft dan Google. Verschuif je mindset van 'even Googlen' naar 'even aan ChatGPT vragen'. Oftewel, dwing jezelf om ChatGPT te gebruiken.

Een voorbeeld: Ik wil een keer een voetbalwedstrijd van een Duitse topclub bijwonen en ik vroeg me af welke clubs dat zijn én in welke Duitse stad ze gevestigd zijn. Op de vraag: ‘Wat is de top 10 beste Duitse voetbalclubs en in welke stad zitten ze?‘ geeft Google je een paar commerciële websites over voetbalreizen waarop je dat zelf mag gaan uitzoeken. Gedoe! ChatGPT geeft je direct een lijstje met 10 clubnamen met daarachter de stad. Perfect!

ChatGPT gebruiken

Zie ChatGPT gebruiken als een gesprek

Ik heb me aan het begin van mijn ChatGPT-ontdekkingsreis naar hoe ik ChatGPT kon gebruiken, blind gestaard op goede prompts. Dat zijn de vragen of opdrachten die je intypt (of inspreekt). Hoe beter de prompt, hoe beter het antwoord. Maar ChatGPT is veel slimmer. Je kan doorvragen. Het is een gesprek.

Een voorbeeld: Nu ik het lijstje met 10 voetbalclubs en steden had, wilde ik weten wat de afstand van Arnhem tot deze steden is. Want ik wil natuurlijk zo kort mogelijk reizen maar mijn topografische kennis is niet bepaald toereikend. ‘Wat is de afstand in kilometers naar deze steden vanaf arnhem?’ intypen was voldoende om een overzicht van het aantal kilometers per stad te krijgen.

ChatGPT gebruiken

Vraag ChatGPT wat je gedaan wil hebben, niet wat je wil weten

ChatGPT wordt veel gezien als een vraagbaak. Een oneindige kennisbron waar je informatie uit kan vissen. Dat is het natuurlijk ook, je kan ChatGPT goed gebruiken om vragen te beantwoorden. Maar dat is slechts een fractie van wat ChatGPT te bieden heeft. Vraag niet alleen wat je wil weten, maar vooral ook wat je gedaan wilt hebben. Laat het idee dat je ook zelf (denk)werk moet verrichten helemaal los. ChatGPT doet het voor je.

Een voorbeeld: Het lijstje met afstanden zou makkelijker leesbaar zijn als het op volgorde van laag naar hoog zou staan. Dus: ‘sorteer het lijstje van laag naar hoog’. En ChatGPT gaf me een nieuw overzicht waarin ik in één oogopslag zag dat Schalke ‘04 in Gelsenkirchen het dichts bij is met een afstand van maar 125 kilometer.

ChatGPT gebruiken

Oefenen, oefenen, oefenen

Oefening baart kunst! Gebruik ChatGPT in plaats van Google. Ga actief verkennen wat ChatGPT voor je kan doen bij huis-tuin-en-keuken-vraagstukken. Zo word je vanzelf beter in het bevragen van de tool. En je wordt - en dat is nog belangrijker denk ik - beter in het signaleren wanneer ChatGPT iets voor je kan betekenen. Inzien hoe je ChatGPT ook in je werk kan gebruiken, volgt dan vanzelf.

Probeer het eens met het avondeten:

  • Maak een weekmenu met 1 keer vegetarisch, 2 keer vis en 4 vlees. Met pasta en rijst en een maximale bereidingstijd van 30 minuten.
  • Maak een boodschappenlijstje als ik dit voor 4 personen ga koken.

Of als je gaat shoppen voor een nieuwe auto:

  • Welke 10 vragen moet ik stellen als ik een nieuwe auto ga kopen?
  • Zijn er nog specifieke vragen voor een elektrische auto?

Plaats een reactie