Beeld bewerken met AI

Beeld bewerken zonder dat je Photoshop moet beheersen. Wie wil dat nou niet?

Casus

Ik zou bij mijn blogs het liefst elke keer foto’s van mezelf plaatsen. Niet omdat ik narcistische trekjes heb, maar omdat ik weet dat het algoritme van LinkedIn daar lekker op gaat. Maar ik heb niet genoeg goede foto’s om bij elk blog een andere te plaatsen. Laat staan foto’s die aansluiten op de inhoud. Ik heb dus variaties nodig op mijn favoriete professionele foto.

Dat is deze.

Fototools

Midjourney

Midjourney is waarschijnlijk de bekendste tool. Daar ben ik dus als eerste ingedoken. Best een gedoe nog, om er in te komen. Deze video heeft mij goed geholpen.

Met uiteindelijk een domper. Midjourney is ook een erg drukbezochte tool kennelijk. Ik kan de gratis trial niet gebruiken. Heel erg jammer. Andere keer nog maar eens proberen.

Microsoft Designer

Ik was enigszins verrast dat Microsoft ook (al) een tool heeft om foto's te genereren met AI. De tool wordt geregelmatig genoemd op aanbevelingslijstje. Goede reden dus om ook deze uit te proberen. Ik kon inloggen met mijn Microsoft-account, dus dat begon al goed. Maar eenmaal binnen viel deze tool een beetje tegen. Je kan er prima foto's genereren, zoals heel veel tools kunnen. Maar Microsoft Designer kan je niet gebruiken om een bestaande foto aan te passen. Mijn verzoek om een feestelijke header te maken, leverde niet het gewenste resultaat. Deze tool gedraagt zich dan meer als een tool als Canva. Microsoft Designer werkt in je webbrowser. Je hoeft er geen app of software voor te installeren.

Canva

Canva biedt zelf ook een mogelijkheid om foto's te bewerken met de Magic Edit. Maar deze Magic Edit is een redelijk crappy edit. Dit was het niveau van de resultaten toen ik Canva vroeg om een arm en hand met ballonnen te maken. Canva werkt in je webbrowser. Je hoeft er geen app of software voor te installeren.

Adobe Firefly

Als Adobe Photoshop-gebruiker wil ik natuurlijk Adobe Firefly uitproberen. Ik kon inloggen met mijn Adobe-account en de tool meteen gebruiken. Het is direct duidelijk wat je allemaal kan doen. Ik koos voor ‘Generatief invullen’. Foto uploaden, even een beetje trial en error met het gereedschap. En na nog geen 10 minuten lukte het om dit te maken. Daarnaast werkt Adobe Firefly ook prima om foto's te genereren, zoals heel veel tools kunnen. Adobe Firefly werkt in je webbrowser. Je hoeft er geen app of software voor te installeren.