De allitererende programmanaam

I am releasing my inner Japke D Bouma met mijn beschouwende schrijfsels over programmanamen. Maar iemand moet het doen. Deze keer de allitererende programmanaam. Er zijn er veel. Zoveel dat het een wet lijkt om letterrijm in je programmanaam toe te passen.

In de eerste plaats wil je met je programmanaam de ambitie van je programma neerzetten. Een naam met een boodschap waarvan je hart snel gaat kloppen, waar je bij wil horen of aan mee wil doen. Er zijn programma's die dat bijzonder goed hebben gedaan én dan ook nog eens met een prachtig klinkende programmanaam. Dubbel hulde.

Neem bijvoorbeeld Zinnige Zorg. Een programmanaam die de missie van het programma uitstraalt, in slechts 2 woorden. Super krachtig in zijn eenvoud. Mooi om zo de focus te leggen op de mensen en niet op het systeem.

Eén tegen Eenzaamheid is ook zo’n programmanaam die de ‘zachte kant’ prachtige weet te vangen. Ik voel direct de warmte en verbinding van de mensen die zich hier hard voor maken.

Maar het kan ook anders natuurlijk. Lekker abstract. Lekker ‘blauw’ zoals sommige mensen zouden zeggen. Regie in de Regio bijvoorbeeld. Geen idee wie regie wil en waarom. Maar het is een programma dus het zal wel belangrijk zijn. Wel een mooie naam. Dat dan weer wel.

Net als Wendbaar Werkgeverschap. Beetje afstandelijk maar goed gevonden, al heb ik ook een klein beetje het gevoel dat men hier een lijstje bijvoegelijke naamwoorden met een w erbij heeft gepakt. Want wat is wendbaar werkgeverschap nou eigenlijk?

Als je denkt dat allitereren met 2 letters knap is. Zie hier Samen Sterk met Suiker. Maar liefst 3 letters! Super sterk. Al zette deze naam me in eerste instantie op het verkeerde been. Hint: lees suiker als suikerziekte.

Ook een favoriet van me: Ruimte voor de Rivier. Het programma is afgerond, maar die naam vergeet je nooit meer. Prachtig, veelzeggend in zijn eenvoud. Heerlijk.

Safe the best for last: Bemest op z'n Best. Ik vind dat echt een parel van een naam. Het bekt lekker en je hoeft niets te weten van landbouw, gewassen of bemesten om te begrijpen waar dit programma ongeveer over gaat. Chappeau!

Plaats een reactie