Aan de slag met ChatGPT

Iedereen is in de ban van ChatGPT. LinkedIn staat vol met posts en blogs van experts die ons waarschuwen voor alle gevaren. En experts die de onbegrensde mogelijkheden bejubelen.

De helft van de tijd komen die berichten van mensen die volgens mij zelf ook maar half weten wat AI is en kan. Iedereen praat elkaar na, ik lees al tijden niets nieuws meer. Tijd om er zelf in te duiken!

Aanmelden bij ChatGPT

Ik ben maar gewoon begonnen bij wat ik weet: ChatGPT. Ik ben naar de website gegaan. Ik had verwacht dat er wel een app zou zijn, maar die is er kennelijk nog niet. Naar openai.com dus. Eerst registreren en daarna kun je ChatGPT gebruiken.

Mijn eerste vragen aan ChatGPT

Maar dan? Wat vraag je chatbot die alle antwoorden heeft? Ik ben begonnen met een paar kennisvragen in het engels over Godzillla (don’t ask). En daarna overgestapt naar Nederlands. En vragen gaan stellen over mijn vakgebied. Wat weet ChatGPT over programmacommunicatie. Heel veel zo blijkt.

Ik vroeg ChatGPT: Wat gaat er mis in een programma als je geen communicatiestrategie hebt? Dit was het antwoord. Heel eerlijk, dit had ik niet verwacht:

Goede antwoorden krijg je met goede vragen (prompts)

Maar goed. Voor kennis heb ik geen AI nodig. Hoe nu verder? Hoe kan ik AI voor me laten werken zodat mijn werk sneller en beter wordt? Welke vragen moet ik dan stellen? Over beter gezegd: Welke opdrachten (promts) moet ik ChatGPT geven? De antwoorden van ChatGPT zijn zo goed als mijn prompts, dat is duidelijk. Ik moet gaan uitzoeken hoe je goede prompts maakt.